tomenu

Orech

 

Orechy

Väčšina ľudí si myslí, že orechy sú len na zajedanie piva a vína alebo na lúskanie pomedzi výdatné jedlá na Vianoce. Orechy sú však omnoho viac. Sú výborným a kvalitným jedlom, sú zdrojom bielkovín a iných dôležitých látok. Zoberme si teda luskáčik, pusťme si Čajkovského a pozrime sa na orechy podrobnejšie.

 

Definícia orechov znie: je to každý plod alebo ovocie s jedlým olejnatým jadrom a tvrdou škrupinou. Keby sme uplatnili prísnejšie botanické kritérium, že totiž orechom je len jednosemenné ovocie so suchou a pevnou vonkajšou vrstvou, prešli by výberom len žalude, lieskovce a gaštany (všetko blízki príbuzní) a ostatné bežné „orechy“ by sme museli vynechať. Napríklad mandle a vlašské orechy sú „jedna família“ so slivkami a broskyňami a majú mäkký obal, kým sú ešte na strome. Naopak brazílsky a píniový orech sú zase semenami. Prvý sa rodí v tuctoch, druhý nemá žiadny obal – škrupinu.

Vieme, že pred importom korenín, obilnín a strukovín boli niektoré ich druhy obmedzené len na určité oblasti zeme. S orechami to tak nie je. Vyzerá to, že stromy známych orechov boli rozšírené po celej zemi ešte pred jej delením na kontinenty pred nejakými tisíckami rokov.

 

Biologická hodnota orechov

Orechy sú charakteristické svojím veľkým obsahom

  • kvalitných bielkovín, v ktorých nie je dostatok esenciálnej aminokyseliny (AK) lyzín
  • nenasýtených mastných kyselín (MK) – najmä mononenasýtenej olejovej kyseliny
  • vitamínov B včítane kyseliny listovej
  • vitamínu E – najmä v účinnej forme gama-tokoferol
  • minerálov a stopových prvkov – draslík, horčík, mangán, meď, selén, zinok
  • fytochemikálií – napr. kyselina elagová, rôzne flavonoidy a pod.

Orechy sa čiastočne podobajú svojim obsahom látok na obilniny, ale obsahujú veľmi málo škrobu. Výnimkou je žaluď a gaštan, ktoré prirodzene obsahujú veľmi veľa škrobovín a mnoho storočí sú používané ľuďmi v chudobných oblastiach Zeme ako náhrada obilnín. Melú ich na múku, krupicu alebo vločky a pečú potom chlieb.

Orechy a zdravie

Orechy majú na ľudské zdravie celú škálu pozitívnych účinkov. K tým najvýznamnejším patria:

  • anti-sklerotický účinok: znižujú hladinu celkového a „zlého“ LDL cholesterolu, bez negatívneho vplyvu na „dobrý“ HDL cholesterol
  • protirakovinový a antioxidačný účinok
  • anti-diabetický účinok: štúdia z Harvardu preukázala, že ženy konzumujúce orechy 5-krát týždenne (1 dávka cca 30 g), majú o 27% nižšie riziko vzniku cukrovky 2.typu
  • podporujú činnosť a výkonnosť nervového systému
  • podporujú výkonnosť imunitného systému
  • podporujú tvorbu krvi
  • AKV využíva orechy u svojich pacientov a klientov aj pri chudnutí
tomenu