tomenu
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
	
	
 Mäta
	 
	Je pravdepodobne najstaršou bylinou. Používala sa už v starodávnej Sýrii pri rituáloch pre boha ohňa. Mäta a octovomätová omáčka sa bežne používali v starovekom Ríme. Mäta bola pomenovaná Grékmi podľa mýtickej postavy Minthe. Je to jedna z mála bylín využívaná aj na sladkosti.
	 
	 
	Rozmarín
	
	
	 Patrí do mätového rodu, ale rastie ako stále zelený ker, pochádzajúci z okolia stredozemného mora. Názov pochádza z latinčiny a znamená "rosenie mora". V minulosti sa používal na dochutenie vína a modré kvety boli kandizované a jedené ako sladkosti.
	
	 
	Petržlen hladký
	
	 
	
	
 Má ploché listy na rozdiel od bežného petržlenu, ktorý tiež používame. Každá známa kuchyňa využíva petžlen, dokonca sa využíva na parfumy a medicínske pomôcky. Využíva sa na dochutenie a aj ozdobenie.