tomenu
Na vyššiu úroveň |    Vytlačiť

Čaj

Príbeh čaju začína pred viac ako štyri a pol tisíc rokmi. Podľa Čínskej mytológie, v roku 2737 pred Kristom čínsky vládca Shen Nunq, vzdelanec a bylinkár, sedel pod stromom, keď jeho služobník varil vodu. Do nej padol lístok zo stromu a Shen Nunq sa rozhodol, že tento vývar ochutná. Tým stromom bol divý čajovník. Tento príbeh pokračuje i dnes, kedy veda stále objavuje nové a nové pozitívne účinky čaju.

Čaj je prírodný osviežujúci nápoj a vzhľadom nato, že nemá žiadne kalórie, je to ideálny nápoj, po ktorom sa budete cítiť dobre a vyzerať lepšie. Oproti mlieku ho preferuje 98% populácie. Štyri šálky čaju denne vám dodajú významnú dávku nasledujúcich živín: približne 17% doporučeného príjmu vápnika, 5% zinku, 22% vitamínu B2, 5% kyseliny listovej (vitamín B9) a vitamíny B1 a B6.

Šálka čaju je takisto výborným zdrojom magnézia, ktorý je potrebný pre celkový fyzický vývoj, a draslík, ktorý napomáha udržiavať vo vašom tele rovnováhu tekutín.

Posledné výskumy moderného spôsobu žitia často ukazujú ako nám znečistený vzduch v mestách, či pridlhý pobyt na slnku ubližujú. Naše telo je z vnútra neustále atakované nestabilnými substanciami nazývanými voľné radikály, ktoré môžu poškodiť inak zdravé bunky. Poškodenie voľnými radikálmi sa preukázalo pri srdcových chorobách, mŕtvici, rakovine ako aj pri starnutí.

Predpokladá sa, že jednou z ciest boja proti voľným radikálom je pravidelná konzumácia jedál a nápojov obsahujúcich látky nazývané antioxidanty. Takisto ako konzumáciou ovocia a zeleniny, tak i pitím čaju si môžete zvýšiť počet antioxidantov vo vašom tele. Je to preto, že čaj je všeobecne známy zdroj skupiny antioxidantov nazývaných flavonoidy.

Napríklad v troch šálkach čaju je osemkrát viac „antioxidačnej energie“ než v jednom jablku a za každú minútu varenia pohára čaju získate 140 mg proti voľným radikálom bojujúcich flavonoidov. Kto by mohol predpokladať, že niečo tak chutné môže byť pre vás tak dobré.

Dlhý stresujúci deň v práci, nedostatok cvičenia, časté jedenie rýchlych jedál z vysokým obsahom tuku a cukru a nízkym obsahom vlákniny si môže vyžiadať svoju daň. Vychutnajte si preto naplno prestávku na čaj, čo vám nielen pomôže zahnať každodenný zhon a stres, ale urobíte tým niečo i pre svoje srdce.

Štúdie z celého sveta ukazujú, že aktívne látky nachádzajúce sa v čaji pomáhajú udržiavať vaše srdce zdravé.

 

Keď špúlite pery predtým ako niekoho pobozkáte, je dobré vedieť, že máte zuby ako perly a pitie čaju vám v tom pomôže.

Čaj je výborným prírodným zdrojom fluoridov, ktoré sa nachádzajú vo vode a pridávajú sa do zubných pást, pretože zosilňujú zubnú sklovinu. Čaj takisto chráni vaše zuby pred zubným kazom a to tým, že znižuje tvorbu zubného povlaku. A len pre zaujímavosť, čajovník je sám o sebe bohatým zdrojom fluoridov , pretože ich cez korene vstrebáva zo zeme.

Čierne i zelené čaje obsahujú fluoridy a ukázalo sa, že zmenšujú rast baktérií redukciou zubného povlaku.

 

Verejnosť si často myslí, že čaj obsahuje toľko kofeínu ako káva. Faktom však je, že ho obsahuje len polovičné množstvo.

Kofeín je prírodná zlúčenina, ktorá sa nachádza v mnohých druhoch jedál a nápojov. Je to takisto stimulant, takže šálka čaju vám dodá potrebnú energiu a vitalitu pre náročné a únavné popoludnie. Pri kofeíne, rovnako ako pri iných stimulantoch sa oplatí striedmosť. Výskumy ukazujú, že rozumné množsto kofeínu, 300mg denne (alebo 4 litre čaju!), je pre väčšinu ľudí bezpečným množstvom.

Nájdite si teda čas pre poobednajšiu šálku čaju a urobte tak niečo pre svoje zdravie.




tomenu